Matemaatika on mustrite nägemine või hoopis kuld?

25.-28. märtsil toimus Avatud Koolis matemaatikanädal. Selle puhul me otsustasime teha intervjuusid meie matemaatikaõpetajatega sellest, miks nad sellise töö valisid ja miks neid matemaatika huvitab. 

Vestlesid Emili Ahven ja Lola Soomer

Mari-Liis Vähi on matemaatika juhtõpetaja töötab meie koolis teist aastat. Praegu annab ta matemaatikat 4.-6. klassis.

Miks sa soovisid matemaatikat õpetada?

Ma tegelikult alustasin klassiõpetajana, ehk algklassiõpetajana. Ülikoolis õppisin ma käsitööõpetajaks, tahtsin õppida ka matemaatikaõpetajaks, aga mul ei olnud too hetk aega. Matemaatikaõpetaja ametit õppisin ma hiljem juurde. Mulle meeldib matemaatikat õpetada, sest see on selline konkreetne ja sellel on alati algus ja lõpp, aga see, mis seal keskel on, saab igaüks ise otsustada. Seal on hästi palju erinevaid teid, kuidas seda õpetada. Variante on palju!

Miks sind matemaatika huvitab?

Matemaatika on hästi loominguline, samas ta annab võimalust loogiliselt asju lahendada – seal ei ole seda võimalust, et mul on 10 erinevat vastust. Vastus on alati sama, aga jõudmine sinna võib olla erinev.

Kas sa kasutad igapäevaselt matemaatikat?

Pean tõdema, et ilma ei pääse. Alustades sellest, et ma hommikul ärkan ja vaatan kella, mitu minutit mul on aega, et teha seda. Eile tegin küpsiseid, pidin vaatama, kui mitu grammi miski kaalub jne. Kui me seda ei teadvusta, siis ega me ilma matemaatikata ei saa.

Mis on sinu jaoks matemaatika?

Matemaatika on minu jaoks mustrite nägemine.

 

Yara Rakhmanava töötab meie koolis juba kuus aastat. Esialgu õpetas ta algklassides vene keelt ja matemaatikat, siis tegi projektõpet, aga sellel õppeastal alustas ka matemaatikaõpetaja teekonda.

Miks sa tahtsid matemaatikaõpetajaks saada?

Esiteks matemaatika on väga huvitav asi minu jaoks. Teiseks mul endal olid koolis matemaatikaga probleemid, ma ei saanud sellest hästi aru. Sellepärast otsustasingi ma saada matemaatikaõpetajaks.

Kas sa õppisid ülikoolis eraldi matemaatikat?

Jah, mul oli ülikoolis terve plokk – ma õppisin viis aastat matemaatikat ja kuidas seda 1.- 6. klassis õpetada.

Kas sa kasutad igapäevaselt matemaatikat?

Kindlasti! Ma kasutan seda iga päev näiteks kui ma käin poes. Õpetan ka oma poega Marki kodus.

Mis on sinu jaoks matemaatika? 

Oh, kui hea küsimus see on. See on nagu kuld — see on nii oluline ja tähtis asi.