Avatud Kooli õpetaja Johannes Lõhmus on 2023. aasta parim filmiajakirjanik

Eesti filmiajakirjanikud valisid 2023. aasta parimaks aasta filmiajakirjanikuks meie kooli õpetaja Johannes Lõhmuse. Johannes õpetab ajalugu ning projekte. Soovime talle palju õnne! Tegime Johannesega selle puhul intervjuu, kus uurisime, mida ta pidi tegema sellise tunnustuse saamiseks ja milliseid filme ta soovitab meile kindlasti vaadata.

Artikli autorid: Lola Soomer, Emili Ahven, Roosi Linda Sundja, Emily Jürisson

Foto autor: Gert Põrk

Kas on uhke tunne sellist tiitlit omada?

Kolleegide tunnustus on ikka meeldiv, kui keegi märkab mida sa teed. Ma seda tiitliks ei nimetaks, aga see on tunnustus, seega mul on hea meel.

Mida sa tegid auhinna saamiseks?

See auhind antakse välja inimeste poolt, kes kuuluvad Eesti Filmiajakirjanike Ühingusse. Aasta lõpus valivad nad välja eelmise aasta parima rahvusvahelise filmi, mis on jõudnud kinodesse. Lisaks tunnustavad nad ühte ajakirjanikku, kes on nende arvates teinud kõige paremat tööd. 2023. aasta eest tunnustasid nad mind. Ma ei kandideerinud kuhugi, lihtsalt kirjutasin artikleid, keegi luges neid ja need meeldisid.

Milline film sulle kõige rohkem on meeldinud nendest, mida oled arvustanud?

Eelmise aasta filmidest meeldis mulle väga Eesti dokumentaalfilm “Päikeseaeg”. Samuti üks Suurbritannia film nimega “Päikesepõletus”, mida ma küll ei arvustanud, kuid see jättis mulle sügava mulje. Inglise keeles “Aftersun”.

Kas sa kirjutad ainult Eestis tehtud filmidest või kõigest, mida kinos näeb?

Kõigest, mida kinos näeb, ei jõua kirjutada. Ma kirjutan nendest asjadest, mis mulle huvitavad tunduvad. Vahel on see mõni film, vahel on see mõni muu teema. Näiteks eelmisel aastal olid Hollywoodis stsenaristide ja näitlejate streigid, kuna töötingimused ei olnud sobivad. Eestis seda teemat ei kajastatud. Mina tegin uurimistöö ja kirjutasin sellest, mille vastu nad streikisid. Lisaks mulle väga meeldib teha intervjuusid filmitegijatega.

Kuidas sa filmiajakirjaniku töö leidsid ja kui kaua sa seda teinud oled?

Kõik algas sellest, et ma kunagi töötasin Tartu kinoteatris “Elektriteater” ja seal oli vaja jagada infot selle kohta, mis filme kinos näidatakse. Kirjutamine tuli mul hästi välja. Kunagi töötasin Postimehes suvereporterina, ka siis kirjutasin väga palju. Ma arvan, et ma kirjutasin oma esimese artikli aastal 2010 või 2011.

Miks see töö sind huvitab?

Filmidest kirjutamine on minu jaoks võimalus panustada valdkonda, mida ma armastan. Minu jaoks on väga oluline käia kinos, vaadata filme ning vahel ka ise filme teha.

Millist filmi soovitad meie kooli õpilastele?

Ma soovitan Eesti filmi nimega “Seltsimees laps”, mis räägib ühe noore inimese loo ühel väga olulise ajahetkel Eesti ajaloos. See on suurepäraselt tehtud film, seda võiksid vaadata kõik õpilased koos oma vanematega — kindlasti on see film videolaenutustes saadaval. Veel soovitan üht eelmisel aastal tehtud filmi “Are You There God? It’s Me Margaret”. Vaatasin seda jõulude paiku ja usun, et filmi peaks veel praegu saama vaadata Telia videolaenutusest.