Meie õpilaste arvustused pakuvad ideid lugemiseks

22.02 – 11.03 toimus Avatud Koolis raamatute retsenseerimise võistlus. Arvustama olid oodatud kõik 4.-8. klassi õpilased. Ainus tingimus arvustatavale raamatule: see pidi olema eestikeelne raamat. Laekus palju toredaid arvustusi, mida me hakkame teiega jagama.

 

“Lydia”, Kätlin Kaldmaa

Arvustuse kirjutas Martin-Erik Auner

Raamat on Lydia Koidula elust alates sünnist kuni ajani, mil ta on abiellunud ja tal on endal lapsed. Tema oli eesti luuletaja ja kirjanik, Johann Voldemar Jannseni tütar. Raamatus on kasutatud ka Lydia Koidula kirjutatud luuletusi. Raamat on tema lapsepõlvest, koolielust, esimesest luuleraamatust, esimesest töökogemusest. Raamat jutustab ka Soome reisist ja tema armastusest eesti keele vastu.

Lydiale meeldisid vanaema jutud ja ta armastas õppida. Lydia asendas koolitüdrukuna oma isa, kes oli õpetaja. Ta oskas mitut keelt. Tal oli imekaunis lauluhääl. Lydia hoolitses veel koduse majapidamise eest. Ta sai kirjanikuks.

Mulle meeldis Lydia vanaema jutt kirikust. Teine huvitav koht – eksamipäeva kirjeldus. Mina ei saa seda raamatut ühegi teise raamatuga võrrelda, kuna see on minu esimene raamat kuulsast inimesest. Minu arvates on see väga huvitav raamat!

“Kuidas mu isa endale uue naise sai”,  Reeli Reinaus

Arvustuse kirjutas Lee Tikkerbär

Raamat räägib 12- aastasest Kaisast, kes elab koos oma isa Steni ja koera Frediga. Lugu algas sellest, et kui Kaisa väike oli, suri ta ema ära, aga Kaisa üllatuseks teatab Kaisa isa ühel päeval, et kavatseb uuesti abielluda. Kaisa algul juurdleb selle üle, aga juba varsti teatab ta isale, et tahab selles kaasa aidata. Nii hakkab Sten aina rohkem kohtingutel käima. Ühel päeval märkab Sten kohvikus üht naist, aga kaotab ta silmist. Nii läheb kõik samamoodi edasi, aga ükski teine kohatud naistest ei meeldi ega sobi Stenile. Kuid järsku kohtab ta uuesti seda naist sealt kohvikust ja nad hakkavad koos Steniga teineteisel külas käima. Lõpuks räägib Sten sellest ka Kaisale, kes on ülirõõmus. Lisaks tuli välja, et sellel naisel oli endal ka üks laps, kes oli tegelikult Kaisa uus klassivend.

Raamatu peategelane Kaisa on tore ja seltsiv tüdruk, kes on palju oma isale abiks. Sten on hooliv isa ja teda väga huvitab Kaisa arvamus. Steni seiklused nende naistega olid väga naljakad ja põnevad. Iga naisega juhtus mingi uus ja naljakas juhtum. Näiteks üks naine tuli neile külla ja hakkas kohe külmkapist toitu ära viskama.

Kui võrrelda seda teost teiste raamatutega, siis sõprussuhetest kirjutamine oli sarnane “Kummitusmaja” raamatuga.

Raamatut “Kuidas mu isa endale uue naise sai” peaks lugema, sest seal on palju nalja ja südamlikkust. See on selline raamat, kus sa lihtsalt lähed loo sisse ja kõik mis seal juhtub haarab sind kaasa.

 

“Tõde või tegu”, Kristi Piiper

Arvustuse kirjutas Emily Jürisson

Raamat räägib ühest tüdrukust, kes elas emaga kahekesi. Ühel hommikul ärkas ta täiesti üksi, sest ema oli põgenenud isa eest, kes ei olnud vaimselt stabiilne. Peategelane Stella satub noortepeole, kus räägib selgeltnägijaga ja saab vihjeid oma mineviku kohta. Oma parima sõbra Kärdi ja poiss-sõber Johannesega asusid nad asja uurima, sattudes muuhulgas ka mahajäetud maamajja ja vaimuhaiglat külastama. Otsingud ja seiklused jäid pooleli siis, kui Stella sattus lastekodusse. Lastekodus kohtus Stella uue sõbra Annabeliga. Koos uue ja vanade sõpradega mõtles ta siiski välja viisi, kuidas asju edasi uurida ja isa uuesti vaimuhaiglasse saata. Lõpuks oli kõik hästi ja Stella sai jätkata tavalist elu emaga.

Raamatu peategelane Stella (16) on üsna tagasihoidlik ja vaikne aga rõõmsameelne. Ta kasutab vähe meiki ja tema iseloom peegeldub ta väljanägemises. Kärt (16) on vapper ja uudishimulik, ei karda kedagi ega midagi. Kärdi väljanägemine on ebatavaline ja julge. Johannes (17) on mõtlik ja pealehakkaja. Ta on väga pikka kasvu ja hoolib enda sõpradest. Annabel (16) on ülevoolavalt rõõmus ja väga asjalik. Ta näeb välja ilus ja perfektne.

,,Tõde või tegu” raamatus juhtus palju ja sellepärast oli seda ka põnevam lugeda, kui näiteks raamatut ,,Mälestustesta suvi”, kus ei toimunud eriti palju ja kui ka toimus, siis ei olnud see minu meelest eriti huvitav. Raamatu üks kõige huvitavaimatest kohtadest oli see, kui sõbrad sattusid maamajja ja ööbisid seal paar ööd.

Mina arvan, et seda raamatut peaks lugema, sest selles oli tõelist sõprust ja hoolimist ning ühtlasi oli see väga põnev.