Meie liikumisõpetaja Henri on jalgratta parkuuris Baltimaade parim

Selles postituses räägin teile Avatud Kooli õpetajast, kes tegeleb jalgratta parkuuriga ehk jalgrattatrialiga. See õpetaja on Henri Arukuusk, liikumise õpetaja. Jalgrattatrial on spordiala, mille eesmärk on sõita üle takistuste jalgu ja käsi maha panemata. Mind huvitas, kas Henri osaleb võistlustel ja kui osaleb, siis millistel.

Vestles Gleb Novitškov

Kui vana te olete?

Mina olen 27-aastane.

Kuidas te õppisite parkuuri? Kes oli teie õpetaja?

Mina õppisin internetis videosi vaadates. Treenerit või õpetajat mul ei ole olnud, kuna Eestis ei olnud tollel ajal selle ala treenereid.

Milliseid trikke oskate teha? Kas oskate teha neid ka tõukerattaga?

Trikke oskan erinevaid. Näiteks sidehop, mis on üks raskemaid trikke: sa hüppad küljega kõrgema asja peale. Pedal up on trikk, kus tuleb hüpata hoo pealt nii esi- kui tagaratastega kõrgemate asjade otsa. Gap — hüppad tagarattaga ühest asjast teise peale, nt ühest madalast postist teise peale.

Oskan mõned nendest ka tõukerattaga. Kusjuures ma alustasingi tõukerattaga enne kui ma oma esimese jalgratta sain.

Mis oli teie kõige parem trikk?

Minu kõige parem trikk on hook ehk hüpe üle auto.

Kas te kannate mingeid kaitsmeid trikke tegemas? 

Esimestel aastatel kandsin põlve- ja säärekaitsmeid ja muidugi koguaeg kiiver.

Kas te praegu veel trikke teete? 

Praegu enam võistlustasemel ei tegele selle alaga, aga jalgratas on mul alles ja mõnikord käin sellega sõitmas.

Kuidas jalgrattatrialid ehk võistlused välja näevad? Mis seal tehakse?

Need näevad välja sellised, et võistlustel on rajad, mis tuleb läbida aja peale. Tavaliselt neid on 5 ja radu tuleb läbida 2 ringi,  ühe raja läbimiseks on aega 2 minutit. Rajal on erinevate värvidega markerid, mis tuleb läbida. Igat värvi markerid annavad erineva arvu punkte: valged annavad 10 punkti, sinised 20, punased 30 ja kollased 40 punkti. Eesmärgiks on saada rada läbides võimalikult palju punkte.

Lisaks saab veel ka penaltipunkte, kui sa oled jala maha pannud, kukkunud jalgrattaga või raja lindist üle läinud. Jala maha panemise eest saab 1 penaltipunkti, mõlemad jalad maas, kukkumine ja lindist üle minemine annavad 5 penaltipunkti (see on maksimaalne arv) ja kui sõitjal on 5 penaltipunkti täis, peab ta rajalt lahkuma ning järgmist rada minema sõitma.

Võistluse võidab see, kellel on kõige rohkem punkte kogutud ja kõige vähem penalti punkte. Kui peaks ühepalju punkte tulema, siis vaadatakse kes läbis rajad kiiremini. Kui panna Youtube “Men Elite 26″ Trials Finals”, saad vaadata selle aasta maailmameistrivõistluste 26 tolliste rataste kategooria finaliste.

Kas te olete võistlusi võitnud?

Baltimaade karikaetappidel on minu kõige parem etapi tulemus eksperdi klassis 1. koht. Olen Baltimaade etappidel olnud mitmel korral esikolmikus. Maailmameistrivõistlustel oli mul 2009. aastal 27. koht ja 2011. aastal 25. koht.

Kas teil on olnud traumasid?

Mingid väiksemad traumad ikka, aga midagi tõsist nagu luumurd või midagi sellist õnneks ei ole olnud. Kuna jalgrattatrialis ei ole eriti kiirust, siis sõitja saab ikka enne enda peas läbi mõelda, kas see trikk, mis ta sooritama hakkab, on tema jaoks liiga ohtlik või mitte ja saab siis oma kukkumisi nii öelda rohkem kontrollida.